ΚΟΣΜΟΣ

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή (2/11) στη Βαγδάτη σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον σιιτών προσκυνητών που ετοιμάζονταν για τη σημαντική θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν ακόμη 29 άνθρωποι, σημειώθηκε στη συνοικία Αλ Ιλάμ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κοντά σε μια τέντα όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη μεγάλη γιορτή των σιιτών.

Την ίδια ώρα, σε άλλη πανομοιότυπη επίθεση σε σταθμό ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 17.

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες προσκυνητές ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κερμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Χουσέιν, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σιιτικού Ισλάμ. Οι εορτασμοί, οι οποίοι θα κορυφωθούν την Τρίτη (4/11), σημαδεύονται συχνά από πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον των πιστών που μεταβαίνουν πεζοί στην Κερμπάλα όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη. Οι πιστοί διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο φέτος καθώς οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους και μεταξύ άλλων και τις περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, κοντά στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κερμπάλα.

Το Ισλαμικό Κράτος, όπως και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις, θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς…

Σχετικές ειδήσεις