ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε υπουργός στην Αυστραλία λόγω διαφθοράς (vid)

Παραιτήθηκε υπουργός στην Αυστραλία λόγω διαφθοράς (vid)

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση υπουργού της κυβέρνησής του, που παραδέχτηκε ότι είχε παραβρεθεί στην υπογραφή συμβολαίου μεταξύ της κινεζικής εταιρίας Minmetals Corp και μιας αυστραλιανής εταιρίας, με την οποία είχε οικονομικούς δεσμούς.

Η εξέλιξη αυτή τερματίζει μια εβδομάδα έντονων πολιτικών αναταράξεων για τη συντηρητική κυβέρνηση του Τέρνμπουλ, μετά την παραίτηση άλλων δύο υπουργών χθες για υποθέσεις που δε σχετίζονται μεταξύ τους. Οι παραιτήσεις των υπουργών ανοίγουν το δρόμο για κυβερνητικό ανασχηματισμό, μήνες πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, κυβερνητική έρευνα απέδειξε ότι ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών, Στιούαρτ Ρόμπερτ είχε παρεβρεθεί σε συνάντηση μεταξύ της αυστραλιανής εταιρίας ορυχείων Nimrod Resources Ltd και της Minmetals στη διάρκεια ανεπίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, το 2014. Ο Τερνμπουλ τόνισε σε δήλωσή του, ότι ο Στιούαρτ παραιτήθηκε αφού έμαθε ότι είχε μετοχές στην εταιρία Metallum Holdings Pty Ltd, η οποία είχε απροσδιόριστα συμφέροντα στη Nimrod Resources.

«Ο κ. Ρόμπερτ αναγνώρισε ότι η διασύνδεση αυτή, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι την περίοδο που πήγε στο Πεκίνο είχε προσωπικά του συμφέροντα να εξυπηρετήσει από το πρόγραμμα Nimrod Resources project», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Τέρνμπουλ έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η ενότητα των συντηρητικών έχει διαρραγεί μετά την αποχώρηση του Τόνι Άμποτ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε σε ακρόαση της Γερουσίας χθες, ότι το υπουργείο δεν ήταν ενημερωμένο για το ταξίδι του Ρόμπερτ, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση πίστευαν ότι πραγματοποιούσε την επίσκεψη στο πλαίσιο της επίσημης ιδιότητας του.

Σχετικές ειδήσεις