ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση Μακρόν: Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας αν ο Τραμπ…

Δραματική προειδοποίηση Μακρόν: Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας αν ο Τραμπ…

Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος», δήλωσε ο Μακρόν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί τον πόλεμο».

Ο Τραμπ αναμένεται πάντως να αποφασίσει έως τις 12 Μαΐου αν θα αποσύρει ή όχι τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να το πράξει, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο με ποιον τρόπο, όπως δήλωσαν στις 2 Μαΐου δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου με γνώση του θέματος.

Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμα να βρει έναν τρόπο να παραμείνει στη συμφωνία ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο Μακρόν κάλεσε έτσι τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σημειώνεται ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν το διάλογο με το Ιράν για το βαλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο Μακρόν επιθυμεί «έναν στρατηγικό, ιστορικό διάλογο» με τον Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν εξέφρασε την πρόθεσή του να έχει ένα «στρατηγικό και ιστορικό» διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

«Θέλω να έχω έναν στρατηγικό και ιστορικό διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη και να δεν θα επιτρέπει η Ρωσία να απομακρύνεται», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία αποτελεί τμήμα της Ευρώπης παρότι «σχεδόν ποτέ δεν γνώρισε τη δημοκρατία στην οποία ζούμε».

Μιλώντας για την ανάμειξη τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας, ο Μακρόν επισήμανε ότι το Παρίσι «δεν θα επιτρέψει να γίνουν τέτοιες απόπειρες».

«Η ρωσική προπαγάνδα έχει μειώσει εδώ την έντασή της και ο ειλικρινής διάλογός μας για τη Συρία μάς επέτρεψε να περάσουμε μηνύματα στο συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η συνέντευξή του δημοσιεύεται ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία στις 24-25 Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις