ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πλαφόν στη μείωση ενοικίων

Κύπρος: Πλαφόν στη μείωση ενοικίων

Πλαφόν στη μείωση ενοικίων μπαίνει με την τελική φόρμουλα της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία μειώνονται κατά 20% τα ενοίκια για εμπορικούς και οικιστικούς σκοπούς.

Για οικιστικούς σκοπούς η μείωση των ενοικίων θα είναι μέχρι €120 και για εμπορικά υποστατικά η μείωση θα αγγίζει μέχρι τα €400.

Η ανώτερη μείωση των ενοικίων για οικιστικούς σκοπούς είναι τα €120 με μέγιστο ποσό ενοικίου τα €600 ενώ στην περίπτωση που το ενοίκιο είναι μεγαλύτερο του συγκεκριμένου ποσού δεν θα γίνεται περαιτέρω μείωση.

Για παράδειγμα εάν το ενοίκιο είναι €700 η μείωση που θα γίνεται είναι στα €600.

Η πρόταση νόμου δεν θα καλύψει τις νέες συμβάσεις ενοικίασης οι οποίες συνομολογήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου αφού οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες των υποστατικών έλαβαν υπόψη τους τα δεδομένα της κρίσης και προχώρησαν σε πιο χαμηλά ενοίκια.

Επίσης για τα εμπορικά υποστατικά θα επιβάλλεται μείωση στα ενοίκια μέχρι €2 χιλ. και αυτή θα φτάνει το μέγιστο ποσό των €400.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Γιάννο Λαμάρη, με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστούν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ενοικιάζουν υποστατικά σε μεγάλες εταιρείες, τράπεζες και κολοσσούς.

Η πρόταση νόμου, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, καλύπτει και τους ενοικιαστές που ενοικιάζουν εμπορικά υποστατικά βάση του νόμου περί ενοικιοστασίου ενώ θα γίνεται και συμψηφισμός των μειώσεων που επήλθαν τους τελευταίους 18 μήνες στα ενοίκια.

Η πρόταση νόμου σε περίπτωση που ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια θα τεθεί σε εφαρμογή στις 7 Ιουνίου και θα ισχύσει για όσους ενοικιαστές έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της πρότασης νόμου τάσσονται ΑΚΕΛ και Οικολόγοι ενώ οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων δεν τοποθετήθηκαν. Θα συζητήσουν την πρόταση τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα κοινοποιήσουν τις θέσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Λαμάρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας για αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου η οποία είπε γίνεται κατ’ επίκληση του δικαίου της αναλογικότητας.

Επίσης κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναπέμψει το νόμο.

Καταλήγοντας απέρριψε τα περί διαπλοκής βουλευτών επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικούς προβληματισμούς.

Είπε, παράλληλα ότι η επιτροπή εφάρμοσε το κανονισμό της Βουλής και οι βουλευτές κλήθηκαν να δηλώσουν εάν είχαν συμφέροντα.

Οι μειώσεις των ενοικίων σε περίπτωση που πάρουν το πράσινο φως από τη Βουλή θα ισχύσουν για ένα χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ