ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank:Στις 26 Νοεμβρίου οι αποφάσεις και ίσως με ελάφρυνση χρέους

Alpha Bank:Στις 26 Νοεμβρίου οι αποφάσεις και ίσως με ελάφρυνση χρέους

Το πιθανότερο είναι ότι οι αναγκαίες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου 2012 και ότι θα περιέχουν πράγματι και μια νέα αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με συμμετοχή αυτή τη φορά και των επίσημων δανειστών της χώρας, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Η τελική λήψη των αποφάσεων και η εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας είναι απολύτως αναγκαίες για τη χώρα, έστω και με κάποια αργοπορία. Επίσης, η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη στον βαθμό που θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για την έγκαιρη ανάκαμψη και επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας. Για παράδειγμα, η μείωση του χρέους δεν θα είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αν δεν συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό της ύφεσης στην οικονομία το 2013 και στη δυναμική ανάκαμψη από το 2014.

Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει έννοια αν με αυτό επιδιώκουμε την επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανόδου της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων εγχώριων και ξένων, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank. Με τις μεταρρυθμίσεις επιδιώκεται η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και όχι η ουσιαστική στασιμότητα που προβλέπει η τρόικα έως το 2030 που αποτελεί μηχανισμό αποτροπής της ανάκαμψης και της εισροής επενδύσεων στην Ελλάδα, αναφέρουν επίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συμβάλλει πλέον καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) και σηματοδοτεί την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά αγαθά. Η καταγραφή πλεονάσματος ύψους 3,5 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2012 επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι το έλλειμμα του ΙΤΣ το 2012 δεν θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 10,3% του ΑΕΠ το 2009 και ανοίγει έτσι ο δρόμος, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2013 και τη δημιουργία πλεονασματικού ισοζυγίου από το 2014, ένα έτος νωρίτερα απ' ότι εκτιμάτο έως τώρα, αναφέρει η Alpha Bank.