ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει συνεχιζόμενα «εγκληματικά» λάθη της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει συνεχιζόμενα «εγκληματικά» λάθη της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας

Να επαναφέρει την πανδημία στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αφορμή τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που θα παραλάβει σε πρώτη φάση η χώρα, γεγονός που η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «φιάσκο».

Η υπόθεση της διαχείρισης της πανδημίας βρίσκεται πάντα στην κορυφή της ατζέντας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου «προνομιακό» για τους ίδιους. Όχι μόνο γιατί μπορούν να αναδείξουν την κυβερνητική «ανεπάρκεια», αλλά και γιατί τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναδείξουν την δική τους πρόταση για τον τομέα της δημόσιας Υγείας, που θεωρούν ότι βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα της στρατηγικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ζήτημα του εμβολίου, οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ήταν το «τόξο στη ρουλέτα» που ο πρωθυπουργός είχε ποντάρει εδώ και τρεις μήνες τα πάντα. Κατά τα λεγόμενα τους, η κυβερνητική «μπίλια» βρέθηκε ακριβώς «απέναντι», καθώς τα 2.000.000 εμβόλια μέσα στο Γενάρη που υποστήριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για τη χώρα, έγιναν μόλις 300.000 δόσεις. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι αυτός ο αριθμός δεν αντιστοιχεί ούτε καν στους υγειονομικούς και τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, κατηγορώντας ανοιχτά το Μαξίμου για απόπειρα καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού στον κόσμο, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Η κριτική της Κουμουνδούρου, δεν σημαίνει σε καμία, πάντως, περίπτωση ότι υποτιμά την αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού και πως δεν είναι σημαντικό εργαλείο για το αύριο. Αυτό που επιθυμούν να αναδείξουν, είναι ότι οι κυβερνητικές ιδεοληψίες οδήγησαν τους αρμόδιους να ρίξουν επενδύσουν ολόκληρη τη στρατηγική τους σε αυτό, ώστε να αποφύγουν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αντί να ενισχύσουν σημαντικά το ΕΣΥ.

Συνεχίζουν να «φωνάζουν» για τον μειωμένο κατά 580 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό για την Υγεία, γεγονός που αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ «απόδειξη» των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης. Αν και το ζήτημα της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε καιρό αποτελεί μείζον ζήτημα, δεν είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο εστιάζουν. Επισημαίνουν ότι ενώ οι γιατροί και η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας επιμένουν για μαζικά τεστ, αυτά δεν πραγματοποιούνται, ενώ υποστηρίζουν ότι «τις τελευταίες δέκα ημέρες μειώνει διαρκώς τον αριθμό των μοριακών τεστ που γίνονται κάθε μέρα, προκειμένου να εμφανίσει επικοινωνιακά βελτιωμένη κατάσταση στην πορεία της πανδημίας», χαρακτηρίζοντας το «εγκληματικό λάθος».

Ορισμένα ακόμα σημεία που αποτελούν αντιπολιτευτική «παντιέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η μη επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, στις περιοχές που αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και η μη επιβολή ελέγχων της τήρησης των αυστηρών μέτρων προστασίας και πρωτοκόλλων στους μαζικούς χώρους εργασίας. Με απλά λόγια, κατηγορεί την κυβερνητική πλευρά ότι αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις «εστίες υπερμετάδοσης» όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εργοστάσια, οι κλειστές δομές, τα γηροκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα, τα προσφυγικά camps, οι χώροι μαζικής διαβίωσης μεταναστών, οι καταυλισμοί των Ρομά και οι άστεγοι.

Μάλιστα, παρουσιάζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Δυτικής Αττικής που τώρα επιβάλλεται νέο σκληρό λοκντάουν μετά την έκρηξη κρουσμάτων. Όπως αναφέρουν, Ασπρόπυργος και Ελευσίνα είναι περιοχές, οι οποίες έχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια με πολλούς εργαζόμενους που δεν τηρούνται – απουσία και ελέγχων – τα μέτρα προστασίας. Για να κάνουν ισχυρότερη την επιχειρηματολογία τους, στην Κουμουνδούρου επικαλούνται και δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής κ. Βατόπουλος, που είπε ότι μόλις πριν λίγες ώρες ενημερώθηκε η Επιτροπή για την έκρηξη κρουσμάτων στη Δυτική Αττική.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το ζήτημα της πανδημίας παραμένει το βασικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το «νέο ΕΣΥ», με το Newsbomb.gr να έχει ήδη δημοσιεύσει την Κυριακή τους βασικούς του άξονες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr