ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

«Πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

Το «πράσινο φως» σχετικά με τη συνταγματικότητα της νομοθετικής παρέμβασης που προωθεί η κυβέρνηση για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και τα υπόλοιπα «θραύσματα» της Χρυσής Αυγής δίνει γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

«Πράσινο φως» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ώστε να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα «θραύσματα» της Χρυσής Αυγής όπως το κόμμα Κασιδιάρη, εκείνο του Λαγού αλλά και το «μητρικό» του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας δεν αναφέρει καμία ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου, όμως επισημαίνει σημεία πιθανών τροποποιήσεων στο κείμενο.

Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στον Άρειο Πάγο, σημειώνει πως «ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει γενική άποψη για το αν ένα κόμμα λειτουργεί υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά να εξετάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις και δράσεις προσώπων που έχουν καταδικαστεί».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος. Εποµένως, η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκληµάτων ως εγκληµάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία».

Σχετικές ειδήσεις

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Ο Μητσοτάκης πετάει το γάντι στον Τσίπρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστασία της Δημοκρατίας το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Εκλογές 2023: Στη Βουλή η τροπολογία για «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη