ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για τη σύμβαση με τα υποβρύχια θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας

Εξεταστική για τη σύμβαση με τα υποβρύχια θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας

Για οσμή μεγάλου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου έκανε λόγο στη Βουλή

Εξεταστική επιτροπή, αλλά και διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από την δικαιοσύνη θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την σύμβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή κατά την συζήτηση σχετικής ερώτησης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για οσμή μεγάλου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σύμβαση του 2010, με την σφραγίδα των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο ακόμα και από την ναυπηγική σύμβαση που έχει την σφραγίδα του εσχάτως καταδικασθέντα Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «τα ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρεία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ», ότι «πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δισ.» και ότι «παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό».

Η απάντηση Αβραμόπουλου

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παραλάβει, με νόμιμο τρόπο, τα υποβρύχια, «και εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος που επεσήμανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα. Σωστά τα είπατε, μόνο που έπρεπε να είχατε αναφερθεί στο τότε».

Μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και καθώς είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις ότι υπήρχαν αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου, ο Δ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η αναφορά του ήταν για την περίοδο 2000 – 2010, και στην πραγματικότητα 2000 – 2008, καθώς τότε σταμάτησαν οι πληρωμές. Υπογράμμισε ακόμη ότι την σύμβαση Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να την υπερασπιστεί, διότι η Ν.Δ. δεν την είχε ψηφίσει.

Για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική, γιατί είναι καθαρή η σχέση της που κάθε άλλα παρά την φοβίζει τίποτα. Ελπίζω το μήνυμά σας αυτό να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου του 2010 είχαν πληρωθεί στα ΕΝΑΕ 2,33 δισ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου καταβλήθηκαν 362 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληρωμές σταμάτησαν από τότε που ανέλαβε το υπουργείο στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011), ενώ είχε καταβληθεί μόνο μία δόση τον Μάιο του 2011 (επί υπουργίας Μπεγλίτη).

Η ερώτηση Τσίπρας

Η με αριθμό 113/14-10-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου Αλέξη Τσίπρα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

-να διεκδικήσουμε όσα οφείλει ο «ψευτοεπενδυτής», όπως τον χαρακτήρισε.

-να γίνουν λεπτοί χειρισμοί γιατί η σύμβαση είναι λεόντειος εις βάρος του επενδυτή και υπέρ του ιδιώτη.

-να γίνουν λεπτοί χειρισμοί και προς την Ε.Ε. για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο σαρδάμ του Τσίπρα έκανε τους πάντες να ξεσπάσουν σε γέλια!

Οριστικά υποψηφίος για την προεδρία της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας