_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Μνημονιακός και Αντιμνημονιακός σχολιάζουν από τη δική τους οπτική γωνία την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ: Ο κ.Τσίπρας είχε μία χρυσή ευκαιρία να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση. Αντικειμενικά όμως απέτυχε να πει κάτι που θα ενίσχυε το δημόσιο διάλογο περί εναλλακτικής πρότασης, που θα έκανε αίσθηση, που δεν είχε ξανακουστεί. Απέτυχε ακόμα και να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες προτάσεις του. Επέλεξε αντί να ρισκάρει και να λειτουργήσει με αυτοπεποίθηση να επενδύσει στον εντοπισμό «κακώς κειμένων», ειδικά στα ζητήματα των τραπεζών, της διαθεσιμότητας και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά δε για το κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όταν απαντούσε νόμιζες ότι κοιτούσε προς τα αριστερά του και προσπαθούσε να γίνει αρεστός προς τον κ.Λαφαζάνη. Πιθανώς εκτιμά ότι είναι ακόμα νωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του; Είναι όμηρος των ιδεοληψιών του και των εσωκομματικών ισορροπιών; Δεν έχει πράγματι καταφέρει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση και υιοθετεί τη λογική του ώριμου φρούτου; Με τον κ. Τσίπρα μας χωρίζουν πολλά. Αλλά δεν κατανοεί και αυτός ότι αυτή η τακτική τον έχει οδηγήσει να είναι στα ίσια με τη ΝΔ όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της εφαρμογής αρκετών αντιδημοφιλών μέτρων; Και επίσης το κυριότερο δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να βρει αξιόπιστους συνομιλητές στο εξωτερικό για να προωθήσει τις θέσεις του; Ήδη την αλλαγή στάσης των ομοϊδεατών του στη Γερμανική Αριστερά για το θέμα του δανείου την αντιμετώπισε εντελώς φοβικά. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις...

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ: Χωρίς να ενθουσιάσει ο Τσίπρας απέδειξε ότι πατάει γερά και είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Αποδόμησε με επιτυχία την κυβερνητική πολιτική, επέδειξε πολιτική συνέπεια (σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας), τόλμησε να μιλήσει αντισυμβατικά ( τάχθηκε υπέρ ακόμα και της στάσης πληρωμών εάν οι πιστωτές επιμένουν στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό τους), δεν χάιδεψε αυτιά ( μίλησε για αποκατάσταση των παράνομων και αντισυνταγματικών απολυθέντων) και γενικά κράτησε αναλογικά χαμηλά τον πήχυ των υποσχέσεων. Σε όσους διαφωνούν για το τελευταίο , τους προκαλώ να ξαναδιαβάσουν τις αντίστοιχες συνεντεύξεις των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία τριάντα χρόνια στη ΔΕΘ. Το μεγάλο στοίχημα πάντως είναι να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Άλλωστε το παιχνίδι είτε το κερδίζεις από ψηλά, είτε από χαμηλά. Και η μόνη ελπίδα για τον Τσίπρα είναι να το κερδίσει από χαμηλά.

Διαβάστε επίσης:

Μνημόνια τέλος ή νέα μέτρα;

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»