_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Το θέμα που αναλύουν ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός είναι οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Μνημονιακός: Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα είναι κυρίως εσωτερικά και όχι εξωτερικά. Ότι δηλαδή τα δομικά προβλήματα της χώρας -που ήταν πάντα πολιτικά- ξεκινάνε από την απουσία κουλτούρας διαλόγου, από τη συστηματική ασέβεια προς τους θεσμούς, από τη στρατευμένη δημοσιογραφία, από τις πολιτικές σκοπιμότητες και την απουσία εθνικής και αστικής συνείδησης. Αντί να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας εντός του θεσμικού πλαισίου, προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το θεσμικό πλαίσιο στις δικές μας σκοπιμότητες και ιδεοληψίες. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Η Χ.Α. αποτελεί ένα σύμπτωμα απότοκο της αναξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, του συστήματος ατιμωρησίας των ισχυρών, της οικονομικής κρίσης. H αντιμετώπισή της πρωτίστως οφείλει να είναι Πολιτική. Η Ποινική μπορεί να τιμωρήσει παραβατικές συμπεριφορές, μόνο η πολιτική όμως μπορεί να τους περιθωριοποιήσει.

Παράλληλα το παιχνίδι με τη Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει. Η δικαστική εξουσία παρ΄ότι κινείται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, οφείλει να είναι -και ΕΙΝΑΙ- ανεξάρτητη και ΤΕΛΟΣ. Πανηγυρισμοί, απογοητεύσεις, υποδείξεις, παραινέσεις από κόμματα και δημοσιογράφους να λείπουν... Διαχωρίζω βέβαια τη θέση δικηγόρων πολιτικής αγωγής καθώς και υπεράσπισης που από τη θεσμική τους θέση οφείλουν να τοποθετηθούν επί του νομικού σκέλους των γεγονότων.

Ίσως τελικά η Χ.Α. να είναι και μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να κοιτάξουμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέπτη, να κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική και να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς.

Αντιμνημονιακός: Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν, αλλά πολύ λίγοι τόλμησαν να μιλήσουν για την ουσία, δηλαδή για τον πραγματικό πολιτικό ρόλο της Χ.Α.. Γιατί τελικά η Χ.Α. δεν ήταν ένα ακραίο και μετωπικό αντισυστημικό κόμμα, αλλά ένα κομμάτι του συστήματος το οποίο ήθελε να αξιοποιήσει προς όφελός του την οικονομική και πολιτική κρίση. Τους είδατε ποτέ να συμμετέχουν σε κοινωνικές διαμαρτυρίες (συλλαλητήρια, απεργίες, παραστάσεις σε Υπουργεία κλπ.). Κατέθεσαν ποτέ ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη πολιτική πρόταση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Είδατε ποτέ ακτιβιστικές ενέργειες εναντίον των στυλοβατών του συστήματος (κρατικές υπηρεσίες, τράπεζες, Μ.Μ.Ε.). Όχι, γιατί η Χ.Α. δεν απευθύνθηκε ποτέ στην πολιτική, δεν την ενδιέφερε η θετική στάση και πρόταση. Επένδυε πάντα στο θυμικό, στο συναίσθημα, στην οργή και στον πόνο. Έβριζαν οι πολίτες στα καφενεία? Έβριζε η Χ.Α. στη Βουλή. Ήθελαν λιγότερους μετανάστες στις γειτονιές? Κυνηγούσε μετανάστες η Χ.Α. Ήθελαν οι πολίτες μια τόνωση του αισθήματος Εθνικής Υπερηφάνειας; Ύψωνε κορώνες για Ελλάδα και Ιστορία η Χ.Α..

Η Χ.Α. βρήκε σίγουρα κενό, αλλά δεν επέλεξε ποτέ να το καλύψει με μια άλλη στάση ζωής, παρά μόνο με εντυπώσεις, show και καπηλεία. Όσο για τους άλλους... Στην αρχή έκαναν ότι δεν άκουγαν, μετά ότι δεν καταλάβαιναν και στο τέλος αρκετοί τη γλυκοκοίταζαν. Ποτέ δεν έκαναν αυτοκριτική, ποτέ δεν προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που τη γιγάντωσαν και σήμερα, πέρα ότι προσπαθούν να το παίζουν δικαιωμένοι, παίζουν και το ρόλο πολιτικού και τηλεοπτικού εισαγγελέα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμα και τώρα, όταν οι άνθρωποι του συστήματος βρίζουν τη Χ.Α., επι τής ουσίας της δίνουν "το φιλί της ζωής", γιατί οι πολίτες, όσο και να βομβαρδίζονται με μία οργουελικού τύπου προπαγάνδα, καταλαβαίνουν ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας. Και επειδή κάποια στιγμή τα τηλεοπτικά shows θα τελειώσουν και θα μιλήσουμε για προϋπολογισμούς, φόρους, μέτρα και πολιτικές, αλλοίμονο σε αυτούς που θα συνεχίσουν να το παίζουν δικαιωμένοι για το Μνημόνιο. Αλλοίμονο.

Διαβάστε επίσης:

Κασιδιάρης: Θα πάρουμε τα όπλα και θα βγούμε στα βουνά

Ο Η.Κασιδιάρης ρίχνει... βόμβες στην εφημερίδα NEWSBOMB που κυκλοφορεί

Σημάδευαν με κέλτικο σταυρό σπίτια μεταναστών (pics)

«Η σκιώδης κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής»

Απομονωμένοι με τηλεόραση και εφημερίδες οι «3» της ΧΑ στον Κορυδαλλό

Μιχαλολιάκος: «Καθαρίστε» τον Περίανδρο και τον παλιό λοχαγό της Χ.Α.