_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;

Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;

Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;Σε αυτό το φλέγον ερώτημα καλούνται να απαντήσουν ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός.

Μνημονιακός:

Οι δημοσκοπήσεις που θα υπενθυμίσω ότι αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης τη δεδομένη στιγμή απλώς επιβεβαιώνουν δύο κοινές παραδοχές; σε εθνικό επίπεδο η ΝΔ αντέχει, ο Σύριζα παρά το προβάδισμά του δεν πείθει και καθετί καινούργιο (πχ Ποτάμι), σε πρώτη φάση, αγκαλιάζεται από ένα σεβαστό μέρος της κοινής γνώμης. Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό που μετράει είναι η προσωπικότητα και η δημοτικότητα του υποψηφίου και όχι τα χρίσματα και οι κομματικές γραμμές. Συμπέρασμα: η κοινωνία είναι αναστατωμένη και ψάχνεται αλλά παράλληλα δεν καταπίνει τίποτα "¨αμάσητο'' και αξιολογεί κατά περίπτωση και με ρεαλιστικά κριτήρια την κάθε πολιτική πρόταση και υποψηφιότητα. Παλαιοί δεσμοί χαλαρώνουν, νέο όραμα αναζητάται. Δεν ξέρω εάν κάποιοι φοβούνται από αυτή τη νέα συμπεριφορά της πλειοψηφίας, εγώ θα το χαρακτήριζα ως το πλέον απτό δείγμα πολιτικής ωριμότητας.

Αντιμνημονιακός:

Δημοσκοπήσεις...Μάλιστα.Συγνώμη που θα το πω, αλλά νομίζω ότι ακόμα και εάν δεχθούμε ότι είναι απολύτως αντικειμενικές και δεν κρατάνε ισορροπίες με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες του συστήματος έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Αντιμετωπίζονται από τους πολίτες ως εργαλείο στην υπηρεσία των ισχυρών με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό είτε να μην απαντάει ή συνειδητά να παραπλανά. Το λέω αυτό για να μην πέσουν πολλοί από τα σύννεφα το βράδυ των εκλογών.Τώρα από εκεί και πέρα σίγουρα έχει ενδιαφέρον η πολυδιάσπαση των δυνάμεων που αντιδρούν στο Μνημόνιο, η θετική προδιάθεση μέρους της κοινής γνώμης σε οτιδήποτε νέο ακόμα και εάν δεν έχει πει απολύτως τίποτα και βεβαίως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η ικανότητα κάποιων που εφάρμοσαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές να καταφέρνουν να επιβιώνουν.Έχουμε πολλά ακόμα να δούμε, σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει για μένα αξία είναι ποιος θα μπορέσει να ενώσει και να εκφράσει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κρίνετε την έκθεση Προβόπουλου;

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα χρήσιμα διδάγματα για την Ελλάδα