_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Πως κρίνετε την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Πως κρίνετε την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ: Υπάρχουν πολλά από αυτά που είπαμε και δεν έχουμε κάνει - Υλοποιούν με πρωτοφανή συνέπεια το σχέδιο για να μας δέσουν χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Μνημονιακός: Οι διαπραγματεύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αντανακλούν την εκάστοτε πολιτική και οικονομική συγκυρία, αλλά και την ισχύ που έχει η κάθε πλευρά. Πολλές φορές οι εγχώριοι αναλυτές κάνουν εξαιρετική καταγραφή των συνθηκών στη χώρα μας, αλλά αδιαφορούν για τις αντίστοιχες στις χώρες των εταίρων μας.

Γιατί για παράδειγμα εκλογές έχουν και αυτοί σε δύο μήνες, άρα και αυτοί πρέπει να πείσουν την κοινή τους γνώμη ότι μας δίνουν λεφτά δικαίως. Γιατί εάν δούμε ψυχρά τα πράγματα υπάρχουν πολλά από αυτά που είπαμε και δεν έχουμε κάνει (ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων).

Για να μην αναφερθούμε στην εξαιρετικά πρώιμη προαναγγελία της διανομής του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που κάποιοι ερμήνευσαν ως επιστροφή στην πολιτική των παροχών. Προσωπικά πιστεύω ότι θα τα βρούμε και θα οδηγηθούμε προς τις ευρωεκλογές μέσα σε ένα καλό κλίμα γιατί αυτό προκύπτει από την πρόοδο που έχουμε κάνει -και όλοι το αναγνωρίζουν- αλλά και από το κοινό συμφέρον να διαφανεί ότι η ελληνική "συνταγή" πέτυχε.

Αντιμνημονιακός: Απολύτως αναμενόμενες. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των δανειστών είναι ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος της χώρας, άρα χρειάζεται ένα τρίτο μνημόνιο. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα είναι αποτέλεσμα μίας σκηνοθεσίας για να οδηγηθούμε εκεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί να συγχαρούν την Ελλάδα για το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα (δεν έχει σημασία πως έγινε και το κυριότερο εάν είναι αληθινό γιατί τότε καλό θα ήταν να δούμε και την αξιοπιστία των δικών τους οικονομικών μεγεθών) θέλουν λέει να μη διατεθεί στους αδύναμους, αλλά για αναπτυξιακούς σκοπούς. Μάλιστα... και εάν κάποιος τους έλεγε αφού θέλετε ανάπτυξη προτείνουμε να μειώσουμε τους φόρους και να σταματήσουν τα έκτακτα χαράτσια θα μιλούσανε τότε για την ανάγκη αύξησης των εσόδων.

Εκτός εάν νομίζουν ότι ανάπτυξη θα έχουμε με τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις που προτείνουν. Δεν είναι παράλογοι, υλοποιούν με πρωτοφανή συνέπεια το σχέδιο για να μας δέσουν χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες. Τόσο απλά...