ΕΘΝΙΚΑ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Μην μεταφέρετε την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Μην μεταφέρετε την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, «γραφική» την στάση της Τουρκίας όταν εγείρει ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με τέτοιο τρόπο ενώ σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απάντησε ότι «φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, εγώ δεν του κρατάω μούτρα αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού παρατήρησε ότι είχαμε και στο παρελθόν εντάσεις στην ρητορική της Τουρκίας «που σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία» στη συνέχεια εκτίμησε ότι «είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020». «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους πόσο μάλλον σε μια εποχή που έχουμε την ένταση με τη Ρωσία. Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες εντάσεις στα πλαίσια της συμμαχίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή».

«Έναν μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δεν θα την οδηγήσει πουθενά» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως τόνισε «είναι υποχρέωση της χώρας να εγείρει το ζήτημα αυτό (σ.σ. της τουρκικής προκλητικότητας) στα διεθνή fora και να ζητά τη στήριξη των συμμάχων και αυτή ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα» κατέληξε την αναφορά του στα εθνικά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εξαντληθεί η τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το πότε θα διεξαχθούν εκλογές και απάντησε «έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τεραετία γιατί αυτό ορίζει θεσμική τάξη» προσθέτοντας ότι «δεν είναι άλλοθι για να μην παραγουμε κυβερνητικό έργο το ότι βλέπουμε το τέλος της τετραετίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και απάντησε πως «έχουμε πει διαχρονικά το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημνίας ότι είναι υπόχρεωσή μας να κρατάμε εφεδρείες» κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστροφή έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής «μια σημαντική παρέμβαση για επιστροφή έως 600 ευρώ, η οποία έρχεται και διορθώνει αναδρομικά μια αδικία πολιτών που δεν ήταν στην ελάχιστη κατανάλωση».

«Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των καυσίμων που έγινε μια παρέμβαση μέσα από το fuel pass και το ζήτημα των τροφίμων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Θυμίζω ότι για να χρηματοδοτήσουμε την παρέμβαση στην ενέργεια πήραμε την τολμηρή απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών. Είμαστε σε μια παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσιε, Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το τέλος της αξιολόγησης και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «ακριβή» την πρόβλεψη των συνομιλητών του για λελογισμένες παρεμβάσεις.

Σχετικές ειδήσεις