ΕΛΛΑΔΑ

«Ελπίς»: Στα λευκά σταδιακά η Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες, πού υπάρχουν προβλήματα

Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων
Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων

Kακοκαιρία «Ελπίς»: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει αρχίσει να σκεπάζει την χώρα, με τα χιόνια και το κρύο να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, ενώ πριν από λίγο έπεσαν και στην Αθήνα αλλά και στα νότια προάστια οι πρώτες νιφάδες χιονιού.

Φωτογραφίες και βίντεo: Νίκος Χριστοφάκης

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες Παρασκευή βραδύ, με τσουχτερό κρύο, πυκνές χιονοπτώσεις και δυνατούς άνεμους

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά της Αττικής, ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο κέντρο. Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί από νωρίς το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα

Στη Δυτική Μακεδονία, μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οπού χρειάζεται επιχειρούν από χθες το βράδυ τα μηχανήματα, σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με ρίψεις αλατιού και αποχιονισμούς, διατηρώντας ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε στο Newsbomb.gr, εκτιμώντας ότι από Δευτέρα θα είναι σφοδρό το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η οποία μεταξύ άλλων θα πλήξει και την Αττική.

Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι χιονοπτώσεις καταγράφονται στην Εύβοια και την Αττική, οι οποίες θα αρχίσουν να εξασθενούν από τις απογευματινές ώρες, ενώ βροχοπτώσεις σημειώνονται στις Κυκλάδες.

Πρόσχερη θα είναι η βελτίωση του καιρού από την Κυριακή, με το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας να πληττεί - με βροχοπτώσεις - τις Β. Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την Κρήτη.

Μαρουσάκης: Σφοδρό το τρίτο κύμα - Θα θυμίσει τη «Μήδεια»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκρουσε «καμπανάκι» για το κύμα που θα ακολουθήσει από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος δήλωσε ότι από «τη Δευτέρα θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις που θα πλήξουν την Εύβοια, το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη».

Εξήγησε δε πως μέσα σε αυτό το διάστημα του τρίτου κύματος «από το ύψος των Κυκλάδων και πάνω αναμένουμε πολύ» και πρόσθεσε ότι «θα δούμε πυκνή χιονόπτωση ακόμη και δίπλα στο κύμα, όπως στις Β. Σποράδες και την Κρήτη» αλλά πυκνή χιονόπτωση θα σημειωθεί και «στη Βοιωτία, ακόμη και το κέντρο της Αθήνας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρουσάκης επισήμανε ότι «θέλει προσοχή, καθώς η κακοκαιρία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως πέρυσι με την κακοκαιρία «Μήδεια».

Μαρουσάκης: Χαμηλές θερμοκρασίες σε Δυτική Μακεδονία και Θράκη

Ερωτηθείς για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης απάντησε ότι «οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στο μηδέν», αλλά σε περιοχές όπως «η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη θα δούμε θερμοκρασίες στους -18 και -16 βαθμούς κελσίου».

Τέλος, ο μετεωρολόγος επισήμανε ότι οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν από το πρωτί της Τετάρτης, τονίζοντας ότι όμως ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθούν μέχρι και την επόμενη Κυριακή.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Νομός Βοιωτίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας, από την 24η χ/θ (θέση Ζεμενός), έως την 32η χ/θ.
  • Δημοτική οδός Αναλήψεως – Κυριακίου.
  • Δημοτική οδός Αγίας Τριάδας – Αγίας Άννας.

Νομός Ευβοίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων :

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Επίσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

Γρεβενά

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Καστοριά

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων :

  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων σ το τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής , καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Κοζάνη

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας , καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Φλώρινα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων :

  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας ), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ.
  • στο ορεινό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Meteo: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίς» τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα Σάββατο 22/01 αναμένουμε αρχικά τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω απο τα ~600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω απο τα ~300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 23/01 είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω απο τα ~300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου. Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ενδεικτικά ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 (Γράφημα 1) και μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 2).

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Υπουργείο Εργασίας: Οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνήσουν για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν, ώστε, με βάση την εργατική νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους διανομείς, οι εργοδότες οφείλουν, εάν δεν το έχουν κάνει, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.). Προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες, που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες».

«Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ανακοίνωσή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: «Ελπίς» όπως «Μήδεια» - Πότε θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας

Ραγδαίες εξελίξεις: Στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης Γεωργίας

Συγκλόνισε η ανήλικη στην κατάθεσή της για τον βιασμό από τον ιερέα - «Βίασε την ψυχή μου»