ΚΟΣΜΟΣ

DW: To τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία και «χτυπά» τον Ερντογάν

DW: To τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία και «χτυπά» τον Ερντογάν
AP

Έντονα είναι τα προβλήματα από το τρίτο κύμα κορονοϊού και στην Τουρκία, όπου εδώ και λίγες εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, tην περασμένη Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Υγείας κατέγραφε 42.308 νέα κρούσματα κορoνοϊού. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 40.000. Επίσης, την Τρίτη έσπασε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, με 49.584 μολύνσεις να καταγράφονται σε ένα εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικοί στην Τουρκία μιλούν για εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ωστόσο, σύμφωνα με τη DW, η κυβέρνηση φαίνεται να μη θέλει να βιαστεί: Μετά τα σχετικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα του Ιανουαρίου, όταν η κατάσταση ήταν ακόμη υπό έλεγχο, από αρχές Μαρτίου άρχισε το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων, ενώ επιτρέπονταν επίσης οι κομματικές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν από τότε που άρχισε η χαλάρωση των μέτρων- μα η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στην απόφαση για χαλάρωση των μέτρων.

«Οι οδυνηρές συνέπειες της λεγόμενης ομαλοποίησης της κατάστασης μπορούν ήδη να γίνουν αισθητές» αναφέρει στη DW ο συμπρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Αλί Ισάν Εκτέν. Ο Τούρκος γιατρός εκτιμά ότι η καταπολέμηση της πανδημίας αργεί όσο δεν περιορίζονται τομείς της επιχειρηματικής δράσης.

Γενικότερα μιλώντας, από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει ήπια μέτρα για να μην πλήξει περαιτέρω την οικονομία. Ο καθηγητής Ιατρικής Ισμαήλ Μπαλίκ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, επιρρίπτει στην κυβέρνηση αναποφασιστικότητα ως προς τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ενώ παράλληλα η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών ΑΚΡ για διπλή ηθική, καθώς, παρά την υποχρέωση του λαού να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις, και μάλιστα χωρίς μάσκες.

Γενικότερα μιλώντας, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς το θέμα της πανδημίας: Τούρκοι γιατροί ασκούν κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ οι εκτιμήσεις τους συχνά αποκλίνουν από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, παρόλα αυτά επιχειρεί να προασπίσει τη γραμμή του, κ κατηγορώντας τους γιατρούς ακόμη και για τρομοκρατία- ωστόσο το πλήγμα που έχει δεχτεί είναι ήδη μεγάλο, δεδομένων και αποκαλύψεων πως η Άγκυρα εξωράιζε τα στοιχεία, καθώς από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η κυβέρνηση περιελάμβανε στη στατιστική μόνο τους ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα, όχι τους αποκαλούμενους «ασυμπτωματικούς»- δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις