ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Οδηγίες για τα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ΙΣΑ

Κοροναϊός: Οδηγίες για τα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ΙΣΑ
PIXABAY

Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης του νέου κοροναϊού στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ειδικότερα μετά από εισήγηση της ειδικής Επιτροπής που έχει συστήσει ο ΙΣΑ, συστήνονται τα κάτωθι:

  • Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) και ιδίως εφόσον έχει υπάρξει πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα, κατευθύνεται να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Σε κάθε ιατρείο θα πρέπει κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχιος συσκευασία απολυμαντικού. Στο χολ ή μετά την είσοδο θα υπάρχει δοχείο απορριμμάτων για να ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής. Το δοχείο απορριμμάτων θα έχει εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
  • Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν την λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να καθαρίζεται και να αερίζεται επαρκώς (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια).
  • Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια.
  • Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.
  • Εάν η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού, καλό είναι να ενημερώνεται ο ασθενής εάν έχει βήχα, να προσέλθει με μάσκα μετά από εκτίμηση του γιατρού.
  • Ο γιατρός ανάλογα με το ύποπτο περιστατικό και το είδος της εξέτασης θα έχει στη διάθεση του γάντια, μάσκα, ποδιά, αντισηπτικό για τα χέρια, για να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και θα καθαρίζει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ).
  • Δίνει στον ασθενή τις γραπτές οδηγίες του ΕΟΔΥ που του έχει προμηθεύσει η Πολιτεία.
  • Σε κάθε φορέα ΠΦΥ, όποιος υποδέχεται αρχικά τον ασθενή πρέπει να φέρει ενδεδειγμένη μάσκα.
  • Εάν από την εξέταση προκύψει πιθανότητα μόλυνσης από τον κοροναϊό, ο ασθενής παραπέμπεται σε νοσοκομείο αναφοράς μέσω του ΕΚΑΒ.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Σε ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του γιατρού να γίνονται οι κάτωθι ερωτήσεις:

α) Εάν υπάρχει πυρετός-βήχας ή δύσπνοια

β) Εάν έχει γίνει ταξίδι εκτός Ελλάδος σε ύποπτες για μόλυνση χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, όπως ανακοινώνονται εκάστοτε από τον ΕΟΔΥ.

γ) Εάν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή εργαζόταν σε χώρο όπου έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα.

Εφόσον υπάρχει θετική απάντηση σε κάποια από τις ανωτέρω ερωτήσεις, γίνεται εξέταση κατά προτεραιότητα, δίνεται μάσκα στον ασθενή και τον κατευθύνουμε σε ξεχωριστό μεμονωμένο εξεταστήριο, αν υπάρχει η δυνατότητα. Η εξέταση γίνεται με τον γιατρό και τους νοσηλευτές να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας όπως ενδεδειγμένη ποδιά μίας χρήσεως, μάσκα, γάντια, προστατευτικά γυαλιά. Μετά το πέρας της εξέτασης τα υγειονομικά υλικά μίας χρήσεως απορρίπτονται σε ειδικό δοχείο για μολυσματικά υλικά και η αποκομιδή τους πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές. Ο γιατρός και όλο το προσωπικό, μετά το πέρας της εξέτασης κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τοποθετούν και αντισηπτικό και ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Κρούσμα σε σχολή του ΕΜΠ - Απολύμανση στην Πολυτεχνειούπολη και στο ιστορικό κτίριο

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην ΕΡΤ

Κοροναϊός στην Ελλάδα - Κικίλιας: Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων