_ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ

Γ. Σούρλας: Για το ακαταδίωκτο των Υπουργών

Γ. Σούρλας: Για το ακαταδίωκτο των Υπουργών

«Ο ελληνικός λαός απαιτεί να καταργηθεί το ειδικό προνομιακό καθεστώς της ποινικής ευθύνης των υπουργών», υποστηρίζει σε κείμενό του για το «ακαταδίωκτο των Υπουργών», ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγγραφέας του βιβλίου «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα» Γ. Σούρλας.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο του κ. Σούρλα:

Σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, λόγω της πολύπλευρης κρίσης και μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί και λεχθεί εντός κι εκτός της Βουλής για το ακαταδίωκτο των Υπουργών, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να καταργηθεί το ειδικό προνομιακό καθεστώς της ποινικής ευθύνης των υπουργών.

Δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο για τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες και για άνιση μεταχείριση των πολιτών, αν εφαρμοζόταν η διάταξη του Συντάγματος του Ρήγα Βελεστινλή που ορίζει ότι: «Τα εγκλήματα των Επιτρόπων του Έθνους και των αξιωματικών [δημοσίων λειτουργών] ποτέ δεν έχουν να μείνουν ατιμώρητα...».

Άλλωστε κατά την αρχαιότητα δεν υπήρχαν διακρίσεις ή εξαιρέσεις και ο νόμος επιβαλλόταν προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως αξιώματος. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των διώξεων, που ασκήθηκαν στον Περικλή, στον Δημοσθένη και στον Πεισίστρατο.

Δυστυχώς, όμως οι σημερινοί Έλληνες πολιτικοί ελάχιστα ή, μάλλον, τίποτε δεν διδαχθήκαμε από τους αρχαίους ημών προγόνους.