ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Υποχρέωση πρόσληψης για όποιον βρεθεί ανασφάλιστος!

Υποχρέωση πρόσληψης για όποιον βρεθεί ανασφάλιστος!

Οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν τους αδήλωτους εργαζόμενους όταν εντοπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό το προετοιμάζει το υπουργείο εργασίας αλλάζοντας το σημερινό μετρό που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τις επιχείρησης που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Η σημαντική αυτή αλλαγή αποσκοπεί στο να δημιουργήσει κίνητρο ασφάλισης και να μη δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αναδιαμόρφωση του μέτρου για τα πρόστιμα του ΙΚΑ στους επιχειρηματίες που διαπιστώνεται ότι απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και αντί να επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε άτομο, που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο να μειωθεί στα 1000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα προσλάβει με πλήρη ασφάλιση τους εν λόγω εργαζόμενους.

Ο προβληματισμός για το ισχύον πρόστιμο είναι ότι είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να οδηγήσει μια μικρή επιχείρηση που δουλεύει με ανασφάλιστους σε κλείσιμο.

Το μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση αφού θα αναγκάζει την επιχείρηση να λειτουργεί στη νομιμότητα χωρίς την επιβάρυνση μεγάλου προστίμου.

Σχετικές ειδήσεις