_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Το ζήτημα που αναλύουν ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός είναι οι ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 2,56 δισ. ευρώ, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα;

Μνημονιακός: Μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη που όχι μόνο αποτυπώνει την πραγματική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και ενισχύσει τη νέα στρατηγική της χώρας , που συνδυάζει το ρεαλισμό με τη διεκδίκηση καλύτερων όρων για την εφαρμογή του Μνημονίου ( κούρεμα χρέους, χαλάρωση κάποιων ακραίων μέτρων κλπ).

Εγώ μιλούσα πάντα απλά και ξεκάθαρα. Μέχρι και τον Ιούνιο υπήρξε μεγάλος προβληματισμός λόγω των μειωμένων εσόδων και της παρατεταμένης ύφεσης. Τα νέα δεδομένα όμως που δείχνουν αύξηση εσόδων, αλλά το κυριότερο μείωση δαπανών (σε σχέση με τους στόχους) αλλάζουν την εικόνα. Προσθέστε επιπλέον την επιτυχία του ταξιδιού των ΗΠΑ και την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ και απαντήστε μου με ειλικρίνεια. Πότε άλλοτε είχαμε τόσα θετικά νέα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο; Το κλίμα αλλάζει και το μέλλον φαντάζει πιο φωτεινό. Εάν δεν συμβεί κανένα πολιτικό ατύχημα και δεν πατήσουμε την μπανανόφλουδα που μας στήνουν διεθνείς κερδοσκοπικοί κύκλοι ( οι οποίοι ήδη έχασαν πολλά δις ευρώ από την αποτροπή της χρεωκοπίας) θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από το 2014 μπαίνουμε σε μία νέα εποχή.

Αντιμνημονιακός: Νομίζω ότι εάν βρισκόμασταν σε μία άλλη στιγμή η ανακοίνωση αυτή θα αποτελούσε κεντρικό θέμα καλοκαιρινής επιθεώρησης στο Δελφινάριο. Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να πανηγυρίζεις για πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν συνυπολογίζεις τα ελλείμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών Ταμείων. Και όταν επιπλέον ακριβώς την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοινώνει ταμειακό έλλειμμα περίπου 8 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η πρόσκαιρη βελτίωση στηρίζεται επί της ουσίας στο ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και ότι έχει μειωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι δηλαδή σαν να πανηγυρίζει ένας οικογενειάρχης γιατί «βγαίνει» με τον μισθό του αλλά να μην πληρώνει τα κοινόχρηστα, το ενοίκιο και τη ΔΕΗ... Κάποιοι επιτέλους πρέπει να σοβαρευτούν

Διαβάστε επίσης:

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»