_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Η νέα βοήθεια στην Ελλάδα με δυο διαφορετικές «ματιές»

Η νέα βοήθεια στην Ελλάδα με δυο διαφορετικές «ματιές»

Μνημονιακός και αντιμνημονιακός καλούνται να σχολιάσουν το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τα σενάρια για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τα σενάρια περί νέου Μνημονίου και νέων μέτρων

Μνημονιακός: Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολύ σοβαρής διαπραγματευτικής προσπάθειας, με τρεις στόχους: να κουρέψουμε το χρέος, να διατηρήσουμε τις ισορροπίες με Γερμανία και ΗΠΑ και να μη μπουν νέα μέτρα. Αυτό είναι το maximumπου μπορούμε να επιτύχουμε. Κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αλλά και η αύξησή του τα επόμενα τρία χρόνια. Επισημαίνω ότι όλα αυτά ήταν γνωστά από το Νοέμβριο του 2012, όπου υπήρξε ρητή σύνδεση του πλεονάσματος με πιθανή νέα βοήθεια. Απ΄ ότι φαίνεται προς το παρόν, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εφικτός. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν αδιάθετα περίπου € 12 δις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επί της ουσίας ακυρώνει τα σενάρια περί νέων σκληρών μέτρων και Μνημονίου νο. 3. Βεβαίως τα παραπάνω προϋποθέτουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις αποκρατικοποιήσεις, την είσπραξη φόρων, το νοικοκύρεμα του δημοσίου κ.α.. Να κάνουμε τη δουλειά μας δηλαδή. Αν την κάνουμε, τότε όλα θα πάνε καλύτερα.

Αντιμνημονιακός: Έφτασε η ώρα του λογαριασμού. Τα αδιέξοδα του Μνημονίου, η μυωπική αντίληψη της εγχώριας πολιτικής τάξης, η ευρωλαγνεία του οικονομικού επιτελείου οδηγούν σε νέα μέτρα. Απλώς επειδή τώρα δε μπορούν να τα περάσουν ούτε από τη Βουλή, ούτε από την κοινωνία, προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι.

Προϋπόθεση, λένε, το πρωτογενές πλεόνασμα. Απαντώ: το κράτος χρωστάει για δύο χρόνια επιστροφή ΦΠΑ πάνω από € 1 δις. Οι περισσότερες εταιρείες απειλούνται με κατασχέσεις. Συμψηφισμοί με το Δημόσιο επί της ουσίας δε γίνονται. Για ποιο πρωτογενές πλεόνασμα και για ποια οικονομία μου μιλάτε? Στα χαρτιά όλα καλά, στην αγορά κόλαση!

Επίσης για ποιο κούρεμα χρέους μιλάτε? Κούρεμα έχει ήδη γίνει και το πανηγύρισαν πολλοί. Απορώ όμως πως γίνεται να κουρεύεται το χρέος του δανειζόμενου (Ελλάδα) και να έχουν οικονομικό όφελος οι δανειστές (κέρδη Γερμανίας και Τραπεζών). Νομίζω ότι κοροϊδευόμαστε. Όσο για τις διαρροές περί αδιάθετων € 12 δις, μήπως αυτά θα πρέπει να καλύψουν νέα ελλείμματα τραπεζών από την αδυναμία επιχειρήσεων και ιδιωτών να πληρώσουν τα δάνειά τους? Γιατί, αν όλα πήγαιναν καλά με τις τράπεζες, θα υπήρχε και λίγη ρευστότητα στην αγορά που τώρα δεν υπάρχει. Συμπέρασμα? Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν παλάτια στην άμμο.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»