_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2014 στο επίκεντρο

Ο προϋπολογισμός του 2014 στο επίκεντρο

- Τα πράγματα αρχίζουν και μπαίνουν σε μια τάξη

- Η ζωή μας το 2014 θα χειροτερέψει

Μνημονιακός και αντιμνημονιακός καλούνται να σχολιάσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Μνημονιακός: Θα το πω δυνατά, άσχετα εάν πάω κόντρα στη μιζέρια και το λαϊκισμό: Τα πράγματα αρχίζουν και μπαίνουν σε μια τάξη. Για μένα, ο προϋπολογισμός του 2013 και λιγότερο του 2012, είναι οι μοναδικοί στους οποίους πραγματικά εφαρμόστηκαν αυτά που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές. Και για πρώτη φορά, μετά από πράγματι πολλές θυσίες, φαίνεται ότι υπάρχουν αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης, το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% και θα σταθεροποιηθεί το χρέος. Με δεδομένο μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα -που ότι και να γράφεται είναι για πρώτη φορά θετικό-, τίθενται οι βάσεις για τη σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση με απώτερο στόχο τη μετάθεση πληρωμής του χρέους τις επόμενες δεκαετίες και τη μείωση των επιτοκίων.

Όπως καταλαβαίνετε, εάν επιτευχθεί αυτό, ελαφρύνεται ο προϋπολογισμός και δημιουργούνται πραγματικές και υγιείς συνθήκες ανάπτυξης. Και επειδή πράγματι η κοινωνία είναι τραυματισμένη, χρειάζονται πολιτικές και επιχειρηματικές ηγεσίες που θα εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα του 2020.

Πολιτικές ηγεσίες που δεν κρύφτηκαν στα δύσκολα, λυγίζοντας κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους και επιχειρηματικές ηγεσίες που δε λειτούργησαν με βάση την πρόσκαιρη κερδοφορία τους, αλλά με αίσθημα ότι οι έχοντες οφείλουν στα δύσκολα να βγαίνουν μπροστά.

Αντιμνημονιακός: Στην προπαγάνδα και στην εικονική πραγματικότητα απαντάει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η ίδια η πραγματικότητα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες μας έλεγαν ότι υπήρχε 1,5 δις πρωτογενές πλεόνασμα, το 70% του οποίου θα διατίθετο για κοινωνική πολιτική. Πριν από λίγες μέρες οι διαρροές ανέφεραν ότι η τρόικα αναγνωρίζει μόνο τα 100 εκ. και προχθές ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πλεόνασμα πλέον των 300 εκ.. Επαίρεται μάλιστα το οικονομικό επιτελείο ότι δε θα υπάρχουν νέα μέτρα. Εννοούν όχι καινούρια μέτρα, γιατί στον Π/Υ του 2014 περιλαμβάνονται ήδη συμφωνηθέντα μέτρα ύψους 3,7 δις (νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις δαπανών). Ναι, καλά ακούσατε, 3,7 δις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, πολλές φοροαπαλλαγές (ενοίκιο, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα φροντιστηρίων) θα καταργηθούν. Ασφαλιστικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες θα μειωθούν. Η δε ανεργία, στο 26%. Η επίσημη, γιατί η ανεπίσημη δεν ξέρουμε που θα έχει φτάσει. Με άλλα λόγια, η ζωή μας το 2014 θα χειροτερέψει. Και αυτή είναι η ουσία στην πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Η ερμηνεία του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών

Πώς κρίνετε την απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ;

Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Μνημόνια τέλος ή νέα μέτρα;

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»