_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Ο Προϋπολογισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο Προϋπολογισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

-Για άλλη μία φορά τα γνωστά κορόιδα (οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) πληρώνουν τα περισσότερα

-Καλή αρχή... αλλά με προσοχή γιατί ακόμα και σήμερα πολλά πρέπει να γίνουν

Μνημονιακός και Αντιμνημονιακός καλούνται να σχολιάσουν την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μνημονιακός:

H κατάθεση του νέου προϋπολογισμού αποστέλλει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πλευρές:

Πρώτον, προς το εξωτερικό ότι η ελληνική πλευρά με σεβασμό προς τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει, αλλά με ακόμα μεγαλύτερο προς τους έλληνες πολίτες συνέταξε ένα προϋπολογισμό με βάση την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και όχι τα σχέδια επί χάρτου κυνικών και πολλές φορές εκτός πραγματικότητας τεχνοκρατών.

Δεύτερον, προς το εσωτερικό ότι τολμά για δεύτερη συνεχή χρονιά να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας (και για να είμαστε απολύτως ακριβείς σίγουρα περισσότερο από ότι όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1981) και να καταθέσει ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως διαφαίνεται το δημόσιο χρέος μειώνεται, η ανεργία οριακά μειώνεται, τα έσοδα αυξάνονται, κρίσιμα στοιχήματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα (ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι και το 2013 είναι σχεδόν διπλάσιο από ότι υπολογίζαμε), αλλά και τα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ εστίασης αυξάνονται, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιταχύνεται.

Τα επίσημα οικονομικά μεγέθη, βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωσης της ζωής των πολιτών βελτιώνονται καθαρά. Και για του λόγου τω αληθές θα παραθέσω μόνο ένα νούμερο παρότι δεν το συνηθίζω:568 εκ ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα διατεθούν για την ενίσχυση μισθωτών και συνταξιούχων. Καλή αρχή... αλλά με προσοχή γιατί ακόμα και σήμερα πολλά πρέπει να γίνουν και πολλά στοιχήματα και εκτός και εντός πρέπει να κερδηθούν.

proyp584985555555

Αντιμνημονιακός:

Ωραίο το τρυκ περί πρωτογενούς πλεονάσματος (θα έλεγα ότι αποτελεί και θεία δίκη για τους μάγειρες των αριθμών και θιασώτες της εικονικής πραγματικότητας τροικανούς να τους στριμώχνουμε με τα ίδια τους τα όπλα) αλλά η πραγματικότητα αποτυπώνεται μόνο με ένα στοιχείο: διπλάσιους φόρους θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ατομικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο συνδυασμός δε, με τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να είχαν παρθεί χρόνια πριν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για την πραγματική οικονομία.

Να μην μιλήσουμε για την κατάργηση της πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών (ενοίκια, δίδακτρα κτλ) που αποτελούν μαχαιριά για τη μεσαία τάξη, ούτε καν για τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στις αποκρατικοποιήσεις που για άλλη μία χρονιά υπόσχεται ο νέος προϋπολογισμός ότι θα απογειωθούν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφαίνεται ελπίδα αλλαγής στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολλών.Και όποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να διαβάσει με προσοχή τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών για την κατανομή των φόρων. Για άλλη μία φορά τα γνωστά κορόιδα (οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) πληρώνουν τα περισσότερα. Τέλος…

Διαβάστε επίσης:

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση μομφής;

Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Ο προϋπολογισμός του 2014 στο επίκεντρο

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Η ερμηνεία του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών

Πώς κρίνετε την απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ;

Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Μνημόνια τέλος ή νέα μέτρα;

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»