_ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Πώς κρίνετε την αναβολή της επίσκεψης της τρόικα για την αξιολόγηση;

Πώς κρίνετε την αναβολή της επίσκεψης της τρόικα για την αξιολόγηση;

-Η έλευση των ελεγκτών πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με τεχνοκρατικά κριτήρια-Η τρόικα υπενθύμισε σε όσους είχαν ξεχαστεί ποιο είναι το αφεντικό

Μνημονιακός και αντιμνημονιακός καλούνται να ερμηνεύσουν την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα.

Μνημονιακός: Απολύτως φυσιολογική, καθότι πέρα και πάνω από συμφέροντα και σκοπιμότητες η έλευση των ελεγκτών (γιατί περί αυτού πρόκειται για να μην ξεχνιόμαστε) πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με τεχνοκρατικά κριτήρια. Με απλά λόγια γίνεται όταν υπάρχει αντικείμενο ελέγχου και όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων.

Τώρα εάν υπήρχαν άλλα χρονοδιαγράμματα, τότε νομίζω ότι καλώς δεν ήλθαν γιατί θα ήταν πολύ άσχημο να έρθουν και να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμευσεών μας.Είναι ξεκάθαρο ότι με βάση τις υποχρεώσεις μας δεν έχουμε υλοποιήσει ούτε το 50%. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί δεν θέλουν να δουν.Οι ξένοι όμως είναι σοβαροί και στέλνουν τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν τη "λάτζα", ώστε να έρθουν οι πολιτικοί προιστάμενοι σε ένα μήνα για να κάνουν το λογαριασμό.

Έτσι και αλλιώς με βάση τον προγραμματισμό οι εκταμιεύσεις των δόσεων καθυστερούν το λιγότερο τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα οι υποχρεώσεις του Ιανουαρίου θα καλυφθούν από τα υπόλοιπα του Ιουνίου και εάν χρειαστεί θα πάρουμε και από τα έντοκα γραμμάτια. Άρα προς τί ο πανικός και τα σενάρια; Γιατί, το ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου; Και εμείς δεν προχωρούμε σε μονομερείς ενέργειες;

Μόλις σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Σκορδάς είπε ότι εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς θα προχωρήσουμς μονομερώς σε νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι τέλους του έτους.Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και να πάψουμε να σκούζουμε σαν μωρές παρθένες.

troika8912381321

Αντιμνημονιακός: Η πολιτική κατά κύριο λόγο γίνεται με συμβολισμούς και σημειολογίες. Και το Σάββατο περισσότερο ξεκάθαρα από ποτέ η τρόικα υπενθύμισε σε όσους είχαν ξεχαστεί ποιο είναι το αφεντικό.

Την ώρα που η κυβέρνηση έδινε την κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη για τη ψήφιση του Προυπολογισμού, την ώρα ακριβώς που οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το πρωτογενές πλεόνασμα αντηχούσαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, την ώρα που προεξοφλούνταν η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, η τρόικα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η έλευση των εκπροσώπων της για περίπου 30 ημέρες.

Για όλους εμάς που βλέπαμε την πραγματικότητα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, για τους άλλους μπορεί. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η τρόικα συνεχίζει να λειτουργεί με μη πολιτικά κριτήρια. Και το ακόμα χειρότερο για τη χώρα μας είναι ότι τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση θα την κάνει με τη γνώση ότι εάν δεν πάρει τα λεφτά της δόσης του Δεκεμβρίου δεν θα μπορεί να καλύψει τις δόσεις του δημόσιου χρέους τον Μάιο.

Και θυμάστε τι θα γίνει τον Μάιο; Τουλάχιστον διπλές εκλογές : ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Για να μην πούμε και εθνικές... Τι λέτε λοιπόν; Ποιος είναι με την πλάτη στον τοίχο τελικά; Και ποιος δικαιώνεται για την επιλογή του να μην εμφανίζει plan Β; Εκτός έαν έχει και πάρει όλο το χαρτί. Ίδωμεν...

Διαβάστε επίσης:

Ο Προϋπολογισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση μομφής;

Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Ο προϋπολογισμός του 2014 στο επίκεντρο

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»

Η ερμηνεία του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών

Πώς κρίνετε την απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ;

Πώς κρίνετε την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Μνημόνια τέλος ή νέα μέτρα;

Η στάση της Ελλάδας για τη Συρία από διαφορετικές «οπτικές γωνίες»

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Στη διελκυστίνδα οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μνημονιακός, ο αντιμνημονιακός, ο Στουρνάρας και ο Δραγασάκης

Αντίθετες απόψεις για την υπογραφή του νέου Μνημονίου

Η έκθεση του ΔΝΤ με τα «μάτια» του μνημονιακού και του αντιμνημονιακού

Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός: Βήμα στους εκφραστές των δύο ρευμάτων

Γιατί «Αντι-μνημονιακός»

Γιατί «Μνημονιακός»